Soru: Son 10-15 yıl içerisinde seviye ölçüm teknolojisindeki gelişmeler nelerdir? Bugün üretilen seviye çözümlerinin, dün sağlanan seviye çözümlerinden farkı nedir?
Uskon: 10- 15 yıl önceki basit ve temel teknolojiler bugün de kullanılmaktadır. Fakat gelişmeler bu ürünleri daha güvenilir kılmıştır. Malzeme, elektronik ve üretim metotlarındaki gelişmelerle ürünler, daha zorlu ortamlarda uygulanabilir ve varlığını sürdürebilir olmuştur. Güçlü, düşük-maliyetli mikro kontröller ve diğer ayarlanabilir elektronik komponentler, daha güvenilir bir operasyon için gerekli olan çevre entegrasyonunu sağlayan sensör üretimini kolaylaştırmıştır.
Soru: Modern günümüz seviye ölçüm teknolojiyle eskiyi karşılaştırdığımızda son kullanıcıların genel uygulama problemleri arasındaki farklar nelerdir?
Uskon: Birçok unsurdan bahsedilebilir. İlk olarak, filtreleme seçenekleri önceye bakıldığında epey gelişmiş seviyeye geldi. Böylelikle sensör bilinen birçok engele karşı programlanabiliyor. Aynı zamanda bugün sensörler, kimyasal çeşitliliğe uygun olacak şekilde birçok farklı malzemeden üretiliyor. Buna ek olarak; elektriksel parazit olaylarına karşıda daha iyi bir korumayla sunuluyorlar. (Örneğin; gerilim sıçraması, geçici dalgalanmalar, parazit yayılımı vs.)
Sensörler, özellikle cep telefonu teknolojisi ve internet sayesinde birçok yarar sağlamaktadır. Şu anda seviye bilgisine uzaktan erişim gayet ekonomik seviyelerdedir. Geçmişte, seviye okumaları servet harcamadığınız müddetçe sadece sahada yapılabilirdi. Bilgiye kolay ulaşamadığınız sürece seviye sensörlerine bir servet harcamanın da bir anlamı yoktu.
Soru: Son kullanıcıların, uygulamaları için yeni bir seviye ölçüm çözümü seçerken değerlendireceği bazı genel özellikler nelerdir? Neden bu özellikler önemlidir?
Uskon: Uygulamaya dayanarak; birçok etkenden bahsedilebilir.Fakat bazı özellikler diğerlerinden daha değerli olabilir. Çok önemli özellikler; sensör aralığı, bağlantı seçenekleri, kimyasal uyumluluk ve çalışma ortam sıcaklığı aralığı gibi sensor yeteneklerini kapsar. Tüm bu özellikler, sensörün ölçüm ortamında çalışıp-çalışmayacağını belirler.
Bununla beraber, tehlikeli ortamlar için CSA veya gıda ve içecek endüstri için 3A gibi sertifikasyonlar ve onaylar önemli bir rol oynar.
Diğer hayati önem arzedenler ise; sensör çıkışı, kontrol sistmiyle uygun performansı doğrulama, tekrarlanabilirlik ve doğruluk, kabul edilebilir hata bandında güvenilir bilgiyi sağlama, sinyal iyileştirme, hantal ve ağır olup-olmaması gibi faktörlerdir.
Soru: Seçilen uygulama için günümüz seviye ölçüm teknolojisini seçerken, kurarken ve/veya bakımını yaparken, kullanıcının dikkat etmesi gereken genel tuzaklar nelerdir?
Uskon: Genel uygulama hatası; uygulama kısıtları ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmamaktadır. Bütün sensör teknolojilerinin iyi veya kötü olduğu alanlar vardır. Bu kısıtlamalar ve güçlü yönler uygulama parametreleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Bunlar;
*Ölçülecek malzeme nedir?
*Sensör malzemesi bu malzeme ile uyum içerisinde mi?
*Metot bir noktayı mı ölçecek yoksa, sürekli mi ölçüm yapacak?
*Sensör nereye montajlanacak?
*Ölçüm aralığı ne olacak?
*Sıvı yüzeyinde; türbulans, köpük veya buhar oluşumu var mı?
*Malzeme elektriksel iletim ile mi ölçülecek?
*Uygulama sıcaklığı nedir?
*Sıvının özgül ağırlığı, sıcaklık veya zamana göre değişim gösteriyor mu?
*Ne tip bir çıkış isteniyor veya herhangi bir arayüz gerekir mi?